LAUWERSOOG – De visserij op de Waddenzee is zo oud als de bewoning van het Waddengebied zelf. Hoewel er inmiddels moderne technieken, grote schepen en zware tuigen beschikbaar zijn, zijn veel vissers uit het Waddengebied bewust klein gebleven. Enkele van hen werken nog met eeuwenoude ‘passieve’ vistechnieken zoals staand want en de ringzegen. Met deze technieken kan productief worden gevist zonder de natuur te schaden. En het levert eerste klas vis op! Daarom zijn de producten van de kleinschalige visserij door de Waddengroep gecertificeerd als ‘Waddengoud’. Het zijn duurzaam geproduceerde streekproducten van hoge kwaliteit.
De diklipharder is een typische Waddenvis die zich graag ophoudt in ondiep water waar hij algen van de bodem graast. In Nederland is harder een vergeten vissoort, hoewel het ooit een belangrijke consumptievis was, getuige de vele harderschubben- en graten op archeologische vindplaatsen.
Toen Harderwijk nog aan de Zuiderzee lag werd hier veel harder aan wal gebracht, én gegeten! In Frankrijk wordt harder uit de Waddenzee vandaag de dag zeer gewaardeerd om het stevige vlees en de fijne smaak. Harder eet alleen planten zodat vrome Joden en Moslims ook genieten van deze lekkere vis.