friesjournaal logo

Hilda Boesjes-Beljon, Bart Parmet en Paul van Erkelens (vlnr) onthullen de Deltaviewer.
Hilda Boesjes-Beljon, Bart Parmet en Paul van Erkelens (vlnr) onthullen de Deltaviewer.

LEMMER - Op Wereldwaterdag (22 maart) kreeg het bezoekerscentrum van het Woudagemaal de beschikking over de Deltaviewer. Dit is een interactief computerprogramma waarmee mensen via een zelfgekozen route antwoorden kunnen vinden op vragen over het Nederlandse deltaprogramma (alle dijken op deltahoogte). De Deltaviewer werd door Bart Parmet (directeur Staf Deltacommissaris) overhandigd aan dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân (eigenaar van het Woudagemaal) en directeur Hilda Boesjes-Beljon van het bezoekerscentrum.

De Deltaviewer visualiseert op een aansprekende wijze hoe ons land met het water meebeweegt en beheert. De informatie wordt op verschillende niveaus gegeven, nationaal en per regio. Verleden, heden en toekomst worden in beeld en tekst verbonden. De Deltaviewer is een vast onderdeel van de expositie en werd in gebruik genomen door leerlingen van het Zuyderzeecollege in Lemmer. Vorig jaar werd de Deltaviewer uitgeroepen tot  Best Serious Game van de Overheid’.

Tijdens de ceremoniële bijeenkomst liet Paul van Erkelens weten dat lang niet iedereen op deze wereld zo leeft met water als de Nederlander.

‘Een groot deel op deze aarde loopt qua waterbeheer ver achter bij ons. In landen als Mozambique, Indonesië en Bangla Desh wordt de bevolking regelmatig getroffen door overstromingen, terwijl in Nederland, dat ook een rivierendelta heeft, al sinds de watersnood in Zeeland in 1953 geen slachtoffers als gevolg van watervloed heeft gekend. Maar ook wat betreft de watervoorzieningen hebben we het hier voor elkaar. Friesland is betrokken bij een sanitairproject in Mozambique en daar zie je een wrang contrast met Nederland,’ vertelde de dijkgraaf.

Over het Woudagemaal, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en geplaatst op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, zei Van Erkelens dat het waterschap dit gemaal in tijden van overtollig water nog steeds hard nodig heeft naast het Hoogland-gemaal in Stavoren, dat eveneens tot rijksmonument is verkozen. De ceremoniële bijeenkomst werd bijgewoond door Harry Brinkman, voorzitter van het platform Nederlands Werelderfgoed en burgemeester van De Beemster.

Partners