GRONINGEN – Volksgaarkeukens zijn er altijd geweest. Helaas zijn ze uit het horeca-aanbod verdwenen. Wie denkt dat je er niet meer kreeg dan een smakeloze prak heeft het mis. Neem het WEEVA (Woon En Eethuis Voor Allen, sinds 1871) in Groningen. Vanouds een beroemde gaarkeuken met de slogan: ‘Wie Weeva’s stamppot heeft gegeten, Zal zeker nooit ’t adres vergeten’. Na 141 jaar bestaat het WEEVA nog steeds en is het nu een fameus restaurant dat is geïntegreerd in het Martini Hotel inclusief But Gett Hostel met in totaal 400 kamers.
De man die nieuw leven in WEEVA blies is de bekende Groninger horecaondernemer Frans Kappenburg. Vorig jaar werd een grootscheepse verbouwing afgerond.
‘Een miljoeneninvestering, maar het was het waard. Er staat aan het Gedempte Zuiderdiep nu een accommodatie die top is. Een verrijking voor de stad,’ aldus Frans, die meer moeite heeft met de tijdgeest dan met moderniseren. Zo variëren tegenwoordig de hotelprijzen. Ze stijgen of dalen naar gelang de vraag uit de markt. Dat vereist een uitgekiend geautomatiseerd reserveringssysteem.
Frans: ‘Uiteraard ga ik met de tijd mee en spelen wij in op ontwikkelingen en trends, maar als traditionele hotelier sta ik er te ver vanaf. Om die reden heb ik de helft van de aandelen overgedaan aan Fed Dalebout, die tevens de directie voert. Ik ben voortaan slechts als medeaandeelhouder betrokken.’
Voor de eerste keer is in het in 2011 heropende WEEVA het openingsdiner van het Whiskyfestival Noord-Nederland gehouden. Dat is een culinair festijn voor whiskydrinkers, die bij elk van de zeven gangen een andere whisky dronken c.q. proefden. Whiskykenner Martine Rouet vertelde bij elke whisky een verhaal. Chef-kok Johannes Hovius draaide zijn hand niet om voor de 90 couverts tijdens de laatste (7e) editie: ‘Elke avond is het hier een schot in de roos.’
Roelof Douwstra was opgetogen over de whisky’s en over de locatie: ‘Wat mij betreft blijven we hier. Het eten was super.’Dronken werd hij niet: ‘Om het vol te houden moet je niet meer dan 1 cl whisky per gang nemen en vooral tijdens het eten drinken om het effect van de whisky optimaal te proeven. Géén wijn erbij drinken, dat gaat niet goed. Alleen water. Na afloop neem je een wat zachtere whisky die goed bij koffie en chocola past.’