Ik kom graag in Barcelona. Het is een moderne wereldstad die aan eigenheid niks heeft verloren. In nauwe straten zie je nog steeds bordjes die het eenrichtingsverkeer van paard en wagen aangeven omdat de voermannen elkaar niet konden passeren. Bovendien is het een stad boordevol cultuur. En in het bijzonder de gastronomische cultuur. Het heerlijke weer helpt natuurlijk mee, maar het blijft bijzonder dat waar je ook bent in de stad, overal langs straten en op pleintjes gegeten wordt. Van de vroege middag tot de late avond. Slecht eten bestaat er niet. De gemiddelde kwaliteit is hoog. Eten in Barcelona is een verslavend feest.
Behalve restaurants in alle variëteiten zijn er in Barcelona ook veel kookstudio’s. Om bekend te raken met de Mediterrane keuken zou je daar eens een bezoek moeten brengen. Wat je kookt eet je als deelnemer zelf op. Dus lunch of diner is meteen geregeld.
Ik was te gast in BCN Kitchen van Xavier Auglade, een Catalaan die de kooklessen ook in het Engels kan geven. Het aardige is dat hij je eerst meeneemt naar de markthal om boodschappen te doen. Onderwijl vertelt hij over de groenten, de vis, het vlees en het brood dat hij koopt voor de gerechten die op het menu staan. Deze keer zijn dat tomatenbrood (Pa Amb Tomàquet), tortilla’s, gazpacho, paella en een dessert. Eenvoudige gerechten. Juist in die eenvoud verschilt de Spaanse keuken van de Nederlandse haute cuisine; men houdt vast aan traditionele maaltijden die op conventionele wijze worden bereid.
Terug naar de kookstudio van Xavier. Hij toont alle ingrediënten op het kookeiland. Er ligt een rijkdom aan ingrediënten: prei, ui, paprika, knoflook, tomaat, pepers, wortelen, aardappelen, komkommer, citroen, sinaasappel, brood, garnalen, mosselen, inktvis en nog meer. Hij demonstreert hoe je tomatenbrood maakt (zijn record is 50 seconden). Knoflook en de overdwars gesneden volrijpe tomaat rasp je op het met olie ingewreven crunchy brood. Gazpacho is mijn favoriete voorgerecht, ook in Nederland hoewel je het hier niet gauw op de kaart aantreft. Deze koude groentesoep komt uit Andalusië (Zuid-Spanje) waar boeren zich ’s zomers onder hoge temperaturen opkikkerden met de gepureerde mix van tomaten, paprika rood en groen, ui, knoflook, komkommer, olijfolie (eerste persing) en sherry vinaigrette. Dit geeft een boost waarop je de rest van de dag de zware landarbeid kunt verrichten.
De Catalaanse tortilla is een omelet van ei, aardappelen en gekaramelliseerde ui. Je bakt hem kort van beide kanten. Iedereen kan het, maar je moet wel blijven opletten. Je kunt er eindeloos mee variëren door groenten toe te voegen (courgette, aubergine), kruiden, jam, kaas of Sobrassada (gezouten worst van de Balearen).
Van de paella denken de meeste mensen dat het een visgerecht is. Niet waar. Paella kun je net zo goed met kip of konijn bereiden. Xavier kiest voor vis en schaal- en schelpdieren (Paella de Marisco). De basis is een curry met witvis die lang op het vuur staat. Garnalen, geroosterde inktvis en mosselen worden later aan het rijsgerecht toegevoegd.
Er wordt afgesloten met een Crema Catalana, een dessert dat stamt uit de 11e eeuw. Het is een crème brûlée (op Catalaanse wijze met kaneel en schilrasp van citroen en sinaasappel) en we krijgen een lesje in karamelliseren.
Daarna is het smullen geblazen.
Restaurants die graag een dagje rond willen draaien zouden hun programma kunnen uitbreiden met een kookworkshop. Daar moet een markt voor zijn. Voor mensen die Barcelona willen bezoeken: zet dit op je activiteitenlijst. Leerzaam, gezellig en lekker.