friesjournaal logo

Het voorjaar inspireert. Dat geldt met name voor ons als horecamensen. Alles bloeit en groeit, ook de fruitgaarden, de groente- en kruidentuinen. Er valt heel veel smaakvols uit de natuur te halen. Het hele jaar door, maar vooral als de lente ontluikt. Dit is de tijd van het jaar. De asperges hebben we net gehad of de aardbeien zijn in aantocht. Zeker in Friesland merk je de natuur. Wat dat betreft hebben wij hier een voorsprong op veel andere regio’s. Door de gevarieerde landschappen en de diversiteit aan bodemsoorten in onze provincie, komt hier een heel breed palet aan natuurlijke producten tot wasdom. De kwaliteitsrestaurants weten waar de natuur wat biedt. En als het niet direct uit de natuur wordt gehaald kun je uit je eigen moes- en kruidentuin smaak aan je gerechten geven, of je hebt je adresjes waar allerlei groenten, fruit en kruiden worden geteeld en gekweekt. Onze Fryslân Culinair-restaurants onderscheiden zich door het beste uit eigen streek, uit eigen grond te halen. Streekproducten zijn de keukens gaan bepalen. Wie wil er nou geen lamsvlees waarin je de kruidigheid van weiland of zeedijk proeft? In tegenstelling tot veel andere regio’s kun je in Friesland nog wel redelijk rendabel op kleinere schaal (bio)boeren en tuinbouw plegen. Hier is de ruimte nog betaalbaar, alhoewel ook in Friesland de prijzen van grond en vastgoed flink zijn gestegen. Maar we blijven rasoptimisten en het voorjaar maakt ons blij. Dat geldt evenzeer voor de komst van onze gasten die na twee jaar corona weer de bewegingsvrijheid hebben die ze zo graag willen. De deuren zijn open, de keukens staan klaar en het terrasmeubilair is uitgezet. Wij verheugen ons op uw komst. De voortekenen zijn goed. Toeristen weten onze provincie te vinden en het ‘eigen volk’ is dikwijls onderweg voor een hapje en een drankje. 

Partners